Saturday, February 26, 2011

Yahoo !Balik kampung

assalamualaikum

Alhamdulillah setelah berhempas-pulas, membanting tulang dan bersenggol-senggolan
selama beberapa minggu gara-gara PHASE TEST,
akhirnya lepas sudah segala beban yg aku pikul selama ny.
(HUH belagak macam dah lama sangat je!)
Memang la tak lama just seminggu sebelum test + seminggu sepanjang test.



Seminggu sebelum test tu takda la rasa cam berat sangat
sebab aku ny pandai curi tulang..HEHE
(time study pun sempat lagi usha FESBUK)
To incik bloggie maaf kn saya je sebab jarang menjenguk awak..



Hm tak kisah la seteruk mana pun rupa phase test tu
sebab aku dah tahu apa ganjaran nye sebaik sje aku serahkan paper yg terakhir tu
kpda lecturer2 kesayangan aku..
Kalau la ada lecturer aku yg baca entry aku kali ni
CONPEM dowg bangga ada student yg baik hati macam aku..
EH HELLO! Juliana, awak jangan nk perasan boleh tak? (Yes !aku dah kena)


Okey-okey jom kita lupakan seketika tentang cta phase test yg memang dah lepas tu
sebab sekarang aku nk cakap sal GANJARAN tu.
YEP ! Sebab ganjaran ni jugak la aku jadik excited je nk masuk dewan
and nk abiskan suma paper2 yg aku patut jawab
Maaf yer lau pk sal ganjaran2 ni aku memang tamak haloba ckit..
GGHAAAAAAAAAAAAA !!


Ehem-ehem aku nk balik kampung sebenarnye ny.
Tu la ganjaran yg aku sllu pk kn  sebabnye bila dah abis test mesti dapat cuti.
Bila dah dapat cuti, sure2 la aku dapat balik rumah,,ngeee
Bila cakap sal balik kampung UH! memang aku la antara orang yg paling semangat sekali..
Mana tak nye rasa cm da lama sangat je tak balik.
Rindu ooooooooooww, rndu kt bilik aku yg cantik molek tu, rndu kt ma,,rndu kt TUUTTTTT !
HEHE ! Em tiket pun dah amik sekarang just tgu beberapa jam lagi je..
Aduh cepat la saya tak sabor nk balik dah ni.



Wednesday, February 23, 2011

The Making Of . . .

assalamualaikum

Entry kali ini adalah atas permintaan seseorang 
yang nak sangat tengok aku bercakap.
EH yeke nak sangat tengok aku bercakap??
OkOk pembetulan!!
Yang teringin sangat yer..
em apa dya nak sgt pun aku tak thu la.ngee

Ok2 citanye macam ny aku ada assignment yg perlu disiapkan..
HEHE da nama pn stdent kn memang tak lari la dari kena buat assignment.
WE need to do sme TRAVELOGUE (group).
HUH nasib bY group kn..hehehe
Tapi assignment kali ni lain skit dari sblm ny and agak rumit la, knpa??

Sebab
Firstly aku DILARANG BERBAHASA sama sekali.
Kiranye mcm ni la, aku tak blh ckp dlm bhsa lnsg dats mean aku kena speaking..HUHU
Second aku ktorg kena decide on a place to explore.
Ok ktorg pilih KLCC sbb dekat dgn kampus ktorg.
Then bila dah explore tu fhm2 la.
Thu apa??ktorg kena terjah suma tempat and interview visitor2 kt situ especially tourist.
Finally at the end of the project we will be submitting our travelogue in CD form.
Bila dah kena submit dlm bentuk CD apa lagi, semua yg ktorg buat perlu direcordkan.


HA NAH AMIK KAU..HEHEHE










Ha ni hnya la THE MAKING saje yer..
Maaf  la ea lau nk yang betul2 memang tak siap sepenuhnye lagi
sebab sekarang tgh phse test, busy ckit.
So if nak tgk yg penuh kena la tgu siap dulu yer..HEHE

Monday, February 21, 2011

Aku sumpah kau jadi katak!!

assalamualaikum

Geram betul aku bila ada manusia mcm ni..
Memang mnyusahkan orang lain..
Aku rasa mcm nk sumpah je 'BUDAK' tu.
Hm!memang malang la kau..
Aku thu kau suka kn klau org sumpah2 kau sbb tu kau buat kja BODOH macam ni.Aku tak thu la kau ni orang yg jenis mcm mna tapi yg aku thu kau ni betul2 hati busuk
Pk la psal orang lain sma jgn nak pk diri kau snri je.
Kalau yer pn kau NAK SGT jgn la amik hak orang lain.

Pegi beli sendiri!
Kalau rasa dh tak mampu sgt pndai2 la pk, kje ke apa ke yg penting cari duit sendiri.
Jangan la main rembat je harta benda orang.
Kau thu tak?? Sebab org macam kau la negara tak maju.
Ada otak tapi tak guna dgn cra yg betul2, memang xda kemajuan lah.

Em! Tak kisah la apa pn korg nk cakap tapi ni blog aku
aku boleh tulis apa yg aku nk and apa yg aku rsa selagi TAK MELAMPAU.
HAH apa korg rasa if barang/benda yg korg SAYANG SGT2 blh hilang??
Tapi hilang bukan sebab korg yg careless ke tercicir ke apa ke tapi sebab DICURI.
Mesti korg pn rasa benda yg sama kn?
Rasa macam nk cincang2 je bila dapat org tu walaupun sebenar nye tak.
Ala cakap je lebih macam aku la..HUHU
Yela bila dah marah, tgh panas2 lagi memang ar..
Semua laju je kuar..Main sedap mulut je hembus.


Actually yg aku pny wna merah shape dy lbh krg mcm ni la.


Haaa nampak tak? nampak tak?
Ini la yg aku nk cakap kn, KASUT. Yer flat shoes aku dah hilang gara-gara dicuri.
Sapa??HAH mana la kau thu yg aku thu hilang kt DEPAN PINTU BILIK aku.
(bukan kt rumah yea, but kt hostel)
Aku beli kt NOSE, if sal harga tak kisah la sebab murah je.
Tapi yg aku marah ni sebab tu la kasut yg aku syg, 
selesa je pakai jauh mana pn jalan memang tak penah melecet.
Eh aku selalu pkai kasut tu tw! Pegi kelas ke hgout dgn mbe2 ke semua kasut tu je yg aku bedal.

Padahal kasut lain pn ada.
Flat shoes pn ada 2 or 3 pasang lgi tapi jarang guna.
Aku pegi kelas memang WAJIB pakai kasut yg bertutup sbb tu la kena ada byk, hari2 pulak nk pakai
nanti kang tak bertukar orang pn bosan je tgk..HUHU

OK! Sudah2 sblm aku melalut yg bukan baik aku stop cepat..ngee





P/S utk korg yg tgl kt hostel tu hati2 la eh, lepas pakai kasut  tu or pa2 je lah baik simpan je kt dlm blk.SELAMAT! 


Friday, February 18, 2011

MAGNET DIRI

assalamualaikum

MAGNET DIRI??
HAH ini bukan cta tentang IRON MAN, MAGNETIC MAN, or pa2 yg seangkatan dgn tu la tapi ini kisah tentang aktiviti aku hari ni..HUH! apa kaitan nya korg ckap??
Eheh jgn gelabah2 lek lu der aku tgh susun ayat cmna nak cita ni..HEHE!Tak thu dari mana nk mula kan..Tapi tak kira nak cita gk SBB BENDA NI BEST SGT!!

Ok lah kita mula dari sini eh, actually td..YER!Baru td je, panas2 lagi ni ha..em tadi kt kampus aku ada la program sikit motivasi magnet diri anjuran CAREER GUIDANCE CLUB (UniKL BMI)..Speaker nya ialah
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
HAH!Bawah lgi..bwah lgi..hehehe tak la..Speaker nya ialah SDR. AMIN IDRIS..Ades spa pulak tu??



AMIN IDRIS  (MSP) adalah kelahiran Sarawak dan dibesarkan di Kelantan.
Perunding Latihan dan Motivasi sepenuh masa di Amin Idris Training Consultant
Penulis buku
Pengacara televisyen
Penolong Setiausaha Pertubuhan Perunding Latihan & Motivasi Muslim Malaysia (TAMRIN)
Penerima Sijil Iktiraf TAMRIN Basic Training
Ahli profesional diiktiraf oleh Malaysian Association Professional Sepakers (MAPS) – Sebuah pertubuhan profesional yang diiktiraf oleh IFFPS (Internatioanl Federation of Professional Speakers) yang juga dianggotai oleh pertubuhan penceramah profesional di Amerika, UK, Australia, New Zealand, Kanada, Afrika Selatan dan Jerman.

So beliau la pceramah tadi..Best sgt cara dia sampai kn motivasi lansung tak da bosan2 nye lah..
Em kelakar pun ada cara dia comel2 gitu..HEHE
Part yg paling aku suka bila dia ckap tntg berangan
Yela sllu org ckap berangan ni tak elok la, buang masa la apa la..HUHU ala macam MAT JENIN tu
Tapi lain bg sdr.Amin Idris, beliau bgitu mgglak kn kita berimaginasi..Kenapa eh?

Sbb org yg berangan tu adlh org yg berIMAGINASI,
Org yg berimaginasi ni adlh org yg berMATLAMAT.

Teknik imaginasi yg S.M.A.R.T
S - Specific         = Terperinci (maklumat yg specific)
M - Measurable  =  Boleh di ukur tahap nya    
A - Action          = Tindakan(from begining until the end)
R - Relevent       = Sesuai
T - Time frem     = Jangka masa utk sesuatu target

EH korg nak thu tak? Sbnar nya suma cita yg sekutu dgn MAT JENIN tu hnya lah org barat nk pngaruh and utk mlmahkn kita.Tak lupa jgk msti ambik gmbaq..hehehe

Amik autograf eh

En Amir mmg friendly gla lh.I had my face distorted la pulak..HUHU








update: cuba korg tgk vdeo yg aku share before ny 'I HAVE A DREAM' by Martin Luther King sjak beberapa abad yg lalu btl2 jdi knytaan sbb imaginasi beliau yg bermatlamat.

I have a dream

Thursday, February 17, 2011

The Power is in Your Hands. Lets, Make it Happen

assalamualaikum

YESS!! Tu la tema utk pilihanraya kali ni..Cepat2 aku hgligth ckit yer utk korg. 
The Power is in Your Hands. Lets, Make it Happen.
HEHEHE tgk bkn stkat hglight tp siap repeat lgi ha.
PILIHANRAYA?? Oppss!! Jgn salah fhm yer aku bukan nk b'politik-politk kt sini if tgk umo pn dh thu kan.
Memang tak layak lgi nk ckp hal politik cmni tmbah2 lgi UNTUK JADI SEORANG PENGUNDI.
But kt sini aku dgalak kn utk mngundi..Nak thu knpa?? 
Sebab ni adlh pilihanraya kampus so aku sbg stdent kt sini memang diwajibkan mngundi.

Hm actually aku bkn nye ambik pot sgt hal2 mcm ni but bila benda tu memang dh jdi kwjipan aku sbgai seorg mhsiswi so aku 'TERPAKSA' ambik tahu dan libatkan diri sbgai seorg pngundi..
First tme aku masuk dewan td..Aduh mcm gelabah la jgk sbb tgk orang kt dlm tu, suma serius2 je siap ada guard2 lgi HUH! HEHE biasa la first tme la kata kn..HAH gelabah2 jgk but aku tetap undi and mke sure kn aku ikt prcdure2 yg dtetap kn nanti kang tak pasal2 undi aku dikira sbg UNDI ROSAK.

Kini, antara sedar mahupun tidak, notis pilihanraya yang telah dinaikkan sejak beberapa mggu yang lalu sbgai isyarat kpda suma stdent bhwa plihanraya kampus akan blsung tak lma lgi SUDAH TIDAK BERGUNAHehehe jgn marah yer akak2 and abg2 JPM..
Bukan sje je nk cari psal tpi suma tu kan dah settle td so memang betul la dh x berguna ritte?? And tggungjwb sye pn da selesai.


Yupp! Pilihanraya kampus






Tgk sepanjang jalan ada kn



HAH ni la gmbar2 yg aku sempat ambik spanjang mggu diorg berkempen tu.
.Em kalau blh tu kan suma tmpt diorg nk buboh bndalah2 tu..HEHE..Meriah je tgk..HUHU

Monday, February 14, 2011

Say No To Valentines's Day

assalamualaikum











Renung - renung kan lah yerr..(''_)

Aku ke niii??

assalamuaalaikum


Aku pun tak caya yg ni aku..HEHE !! 
Yela selalu if hari minggu camni tak penah2 pun nak bangun awal..
Ades membuta je kje em awal la sikit dari biasa..ngeee..
HAH!! Mana tak cya nye dah la bangun awal pastu duduk2 kejap terus BUKA BUKU, study.


Sampai kan nasi lemak yg roomate aku beli kan untuk bekfes pn aku tak jamah dulu..
HUH!belagak cam budak nerd je kn??HAHA

Lagi benda pelik yg aku tak penah buat before ni..Thu apa?
Aku dapat siapkan 2 slides show untuk presentation sekaligus a
and then aku dapat siapkan 2 lab work untuk subjek INTRO and DIGITAL ELECTRONIC..
Taaraaaaaaaaaaaaa!!!
Sekarang aku just kena dapatkn 'RECEIVED' stamps and submit..


Eh formula apa tu??HAH tgk2..Em tu yg tak nak tu..Mai mana pulak dtg nye fail
HUH!mna boleh jadi mcm ni..
Tu sebab la kot tetiba je bekobar kobar nak study kn..hehehe
Ala tak da mkna nye pun, aku bukan nye faham sangat apa benda tu.
Yang aku nampak NO STUDY = FAIL, STUDY = NO FAIL
FAIL??Hm tu yang tak nak tu kn..
Ala bukan aku je suma orang sama la xda spe pun yang nk fail kn kn kn..HUHU
So kalau dh tak nak gagal tu kena USAHA LEBIH sikit, xda penat nye la if korg set kt mind korg
STUDY TU SOMETHING YG ENJOY..

Route to success

Yeah!! Semangat2
.


HEHE!! Tgk si comel tu ha kecik2 pun dh pandai semangat dh..Hm semangat tu la yg penting..
If korg pilih nk berjaya ni la laluan nye, BERUSAHA - BERSEMANGAT
Tak kisah la nak buat apa pun yang penting usaha and semangat tu mesti ada baru la SUCCESS rite??




Saturday, February 12, 2011

Bila kebosanan menguasai diri

assalamualaikum


HUH!Selalu kalau hari2 minggu macam ni memang bosan..
Em npa tak keluar??hm ada la jgk kwn2 ajak kuar tapi malas la bukan apa nanti takut bajet lari..
HEHE!Nanti tak pasal2 makanan pn kena tukar menu..Dari NASI AYAM ke MAGGI..huhu


So daripada buang masa cmtu je Jue ada la baca satu artikal ni..
Em bagus jgk la kta2 dya, Jue yg bosan ny pn jadi semangat la skit..HEHE..Benda yg baik mcm ni elok la kita kongsi sama2 eh :))


RENUNGAN HARI MINGGU


Hari ini sebelum kamu mengatakan kata-kata yang tidak baik,
Pikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berbicara sama sekali
Sebelum kamu mengeluh tentang rasa dari makananmu,
Pikirkan tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan
.
Sebelum anda mengeluh tidak punya apa-apa
Pikirkan tentang seseorang yang meminta-minta dijalanan.
Sebelum kamu mengeluh bahawa kamu buruk, Pikirkan tentang seseorang
yang berada pada tingkat yang terburuk di dalam hidupnya.
Sebelum kamu mengeluh tentang suami atau isteri anda. Pikirkan tentang
seseorang yang memohon kepada Tuhan untuk diberikan teman hidup
Hari ini sebelum kamu mengeluh tentang hidupmu,
Pikirkan tentang seseorang yang meninggal terlalu cepat
Sebelum kamu mengeluh tentang anak-anakmu, Pikirkan tentang seseorang
yang sangat ingin mempunyai anak tetapi dirinya mandul
Sebelum kamu mengeluh tentang rumahmu yang kotor karena pembantumu
tidak mengerjakan tugasnya, Pikirkan tentang orang-orang yag tinggal
dijalanan
Sebelum kamu mengeluh tentang jauhnya kamu telah menyetir,
Pikirkan tentang seseorang yang menempuh jarak yang sama dengan berjalan
Dan disaat kamu lelah dan mengeluh tentang pekerjaanmu,
Pikirkan tentang pengangguran,orang-orang cacat yang berharap mereka
mempunyai pekerjaan seperti anda.
Sebelum kamu menunjukkan jari dan menyalahkan orang lain,
ingatlah bahwa tidak ada seorang pun yang tidak berdosa
Kita semua menjawab kepada Sang Pencipta
Dan ketika kamu sedang bersedih dan hidupmu dalam kesusahan,
Tersenyum dan mengucap syukur-lah kepada Tuhan bahawa kamu masih hidup !
“Kita cuma mampu hidup sekali saja di dunia ini, tetapi jika kita hidup dengan benar, sekali saja sudah cukup.”

Semoga apa yg Jue kongsi kt sini bermanfaat la ye..


Friday, February 11, 2011

Bertukar!!

assalamualaikum

Yeah trend vintage fashion kembali..
Benda ni la yg selalu menghantui Jue..HEHE yla mana tak berkenan nye memang cute2 lah fesyen ni..
For those yg belum familiar, vintage fashion ni kira mcm FESYEN ERA LAMA jgk la but fashion has a way of repeating itself this is why some of the clothes we wear today can be described as vintage. Runways are full of fashion items that have made a strong comeback and that are considered trendy once more.


Kadang-kadang nampak macam baju lama yg ditarik dari simpanan, dicuci dan diseterika setelah BERKURUN disimpan..HEHE!!But jgn risau designers kt luar sana tu dah jadikan trend fesyen yg lama ke yg lebih moden dan membuat penampilan baru..

Ini macam I punya sling bag








Ini pn ada jugak..HEHE



Suka sangat yg ni!!HUHU








Sunday, February 6, 2011

Laris mcm pisang goreng panas!!

assalamualaikum



Wahhhhhhhhh!!panas panas..HAH!Laris mcm pisang goreng je yer tapi bukan pisang goreng ea..Hm musim2 cuti mcm ny mmg tak menang tangan la abg2 n akak2 tu menjual kn..Bila Jue masuk je kwsn tu..HUH mcm pasar pn ada..HEHE!yela mana tak mcm pasar nye, bila nmpk je customer thu apa dowg tny??"Yea adk nk pegi mana??" Eh tpi dowg ny bkn nk mgtal je bila nmpk gurl, actually dowg ny tgh mnjalankan tugas dowg.

Tak faham apa yg Jue nk cita kn ea?HEHEHE!Tapi ini kisah berbeza tiada kaitan langsung PISANG GORENG , PASAR mahupun KEJE ABG2 N AKAK2 tu!

Ini kisah tentang TIKET BAS!

HAH!Ini la kisah cuti CNY Jue baru2 ni..Macam biasa la bila cuti dah nak abis kena la pk pulak tentang tiket bas..Ala tapi rasa nye Jue tak penah la ada mslh lagi tentang tiket bas ni sebab Jue kenal dgn sorg mak cik yg jual tiket so, bila nk tiket Jue just call je cakap bila tarikh and waktu nye.

Tapi kali ni jwpn nye agk mengecewakan..Hah Jue ni apa lagi dah macam cacing kepanasan dah dibuatnye.

Em mau tak panas nye tiket bas nk blk KL suma da abis..Aduh parah la cmni..Merata tempat cari suma sama je jwpn dy "MAAF YE TIKET UTK 6/2/11 SUMA DA FULL" padahal tme tu awl ag kot.. Esok tu da ada cls da HUHU almat nye mmg Jua kna amk MC la jwb nye..Hm sayang la kalau boleh tu tak nak la ponteng sbb nti lau da bsa ponteng tu hah da mula la buat pngai kn.

Maaf yea kpd lecturer2 Jue bukan sje2 je tak nak pegi cls and ni bukan seperti ALASAN yg di aggap dh basi tp ini KENYATAAN..Yg paling kpd kwn Jue, Myra..Sorry if aku terlambat, hm nti aku dh balik kta discuss yea sal presentation tu..Hope kau tak marah aku..HUHU :((



Thursday, February 3, 2011

Serius sy bkn photographer yg bagus

assalamualaikum

Wah teruja nye Jue bila dpt thu cousin Jue dh nk bertunang..Hm tak sbar2 nk balik kampung dh ny..HUHU!Yla mna tak teruja nye.Dh lama benor Jue xpegi kenduri ny..Ala tak kisah la kenduri kawin ke bertunang ke asal kn kenduri je..yg penting Jue nk MAKAN BANYAK2 biar sengkak prot ny ha...HEHEHHE!

Ades keje aku ke nih??HEHEH!benda ny la yg aku asyk pk kn..Yla sesampai je Jue kt uma cousin Jue tu dy trus Jue jd photographer utk dya...Em cmna nk buat ny??Try je la ea..mna la thu first try pn da mnjadi kn...Pape pn cousin Jue tu mmg cntk so sng la keje utk ORG YG MASIH baru mcm Jue ny...ngeee




sirih junjung!eh ny kje intan la..amek nama lak
I love this one!!


Hah amcm cntik kn??HEHEHHE!Eh ny bkn keje Jue sorg..Intan my cousin pn byk membantu..em ska sgt



Tuesday, February 1, 2011

i-City serta Genting Highlands

assalamualaikum

Lain plan nye tapi lain lak yg jadi..Awal nye ktorg plan nk g Melaka je coz skg ny asyk ujan je isau lak if g Genting..Nth dri mana dtg nye KEKUATAN tu ktorg g Genting jgk..But before tu ktorg g i-City dulu..HEHE biasa la pngai ktorg yg TINGTONG ny ddk skli ada2 je bnda yg nk buat..Em time kt i-City tu xbyk aktvti pn yg ktorg buat..ktorg just jln2, main2 gme je..hohoho

Nk djadikan cite tme ktorg onthewy ke Genting ya Allah kabus nye tebal yg amat sgt lah sampai kn ada sesetgh driver tu bhnti kn keta diorg kt tepi jln je..Dlm 10-15% je yg ok, so ktorg drive pn just brpandu kn GARISAN PUTIH..Dlm hati ny mmg isau sgt tp alhmdullilah ktorg selamat smpai.

Dstinasi pertama yg ktorg tuju ialah hotel-Hotel Sri Malaysia..HUHU!tme tu pn da pkl 3pg mmg mata ny da xleh tahan sgt badan ny pn mintak dbaring kn..Yla da asyk bjlan je mmg la ltih..Hm esok nye tpat kul 12 tghari ktorg pn check out.

Egt nk blk trus je tapi mata Jue ny yg asyk melilau je ternampak lak STRAWBERRY FARM lau da nmpk tu apa lgi mmg kena pegi jk la..HEHE niat nye nk pegi ctu je bila da nampk brung yg cute2 belaka singgah dulu kt PARROT FARM..ngee

PARROT FARM
burung2 ddk baik2 ea jgn noty sgt berat la
hehehhe

amboi2 suka ea syg HUHU

STRAWBERRY FARM



ny la mbe Jue, ny TINGTONG tu..amboi bkn main ag korg ea
mmg sdap lgi sdap bila da dpt kutip snri