Sunday, April 17, 2011

First impression' does conuts !

Assalamualaikun & Hi



Kita perlu gembira bertemu dengan orang supaya
 orang gembira apabila berjumpa kita.

Korang pernah dengar perkataan, cinta pandang pertama?
Mesti la pernah kan, tipu sangat la kalau cakap tak pernah.
Secara psikologi, cinta pandang pertama tercetus kerana si lelaki terperangkap
dengan 'sesuatu' yang ada pada si gadis.Tak mustahil jugak if si gadis sendiri yang terperangkap
dengan 'sesuatu' yang ada pada si lelaki. HEHEHE
'Sesuatu' tu perlu cukup istimewa untuk menyebabkan si lelaki atau si perempuan terperangkap.
Dalam erti kata lain, cinta pandang pertama tidak berlaku begitu sahaja.
Ia memerlukan sesuatu yang istimewa untuk tercetus.
Sebenarnye aku bukan nye pandai sangat bab-bab psikologi aku pun bukan belajar dalam bidang ni tapi
aku cakap daripada apa yang aku baca and dari pengalaman aku sendiri. =)
Zaman sekarang ni dah tak kisah dah dengan
 bidalan2 perigi cari timba ke apa ke.

Begitu juga dengan membina empayar persahabatan, impresi pertama adalah
unsur yang tidak boleh dipnggirkan. 'First impression' does conuts !'

Bagaimana membina impresi pertama yang positif?
It's easy measy actually, korang just kena sentiasa SENYUM je.
EH kalau fikir secara logik pun boleh yer.
Korang pernah tak jumpa girl yang jenis sekali pandang memang tak puas tengok
cantik tahap superb lah tak kisah la lelaki ke perempuan ke 
tapi bila korang senyum pun dia buat derk je?
Dalam hati rasa macam nak tocer je puas-puas, eh kau tu memang cantik 
tapi lagi manis kalau kau pandai balas senyuman orang ! 
Korang nak ke berkawan dengan orang yang sombong camtu? Okey stop.

Kuasa senyum tidak memerlukan kos tapi menghasilkan sesuatu yang tak ternilai.
Tiada individu yang kaya dapat hidup tanpanya dan ada yang miskin tetapi kaya dengannya.
Ianya mencipta kegembiraan didalam rumah, keuntungan didalam perniagaan dan mengukuhkan
persahabatan. Ia tidak boleh dijual beli, dirayu, dipinjam ataupun dicuri kerana ia
adalah sesuatu yang terlalu baik untuk diberikan kepada orang lain.

Bagi sesiapa yang tidak memerlukan senyuman, umpama
orang yang tidak mempunyai apa-apa untu diberi.

Pernahkan korang menghadapi masalah untuk senyum?
Ada empat cara yang praktikal bagi menghasilkan sebuah senyuman iaitu pertamanya, 
paksa diri korang untuk senyum. 

Nampak sangat macam terpaksa. Tapi takpe




Berlakon seperti kita seorang yang gembira dan ia mendorong kita menjadi gembira.

Semua orang mahukan kegembiraan dan hanya ada satu yang pasti bagi memperolehnya iaitu dengan mengawal perasaan kita. 
Kegembiraan tidak bergantung pada luaran, tapi dari dalam diri kita.

So, kita adalah sepertimana yang kita fikirkan.
Sekiranye kita berfikir mengenai kegembiraan, kita dapat memperoleh kegembiraan.

Cara kedua adalah dengan memanjangkan bibir kita. ^______^

Macam ni haa



Langkah ketiga angkat otot pipi kita.

Ha angkat lagi.  Angkat lagi !



Kita dapat lakukan dua langkah terakhir ini dengan sentiasa berlatih dihadapan cermin.HUHUHU
Lakukanya berulang kali, kita mampu menghasilkan senyuman yang manis dan memberikan
impresi pertama yang positif.

Langkah keempat adalah SENYUM


Tengok apa dah jadi, sweet je kn bila senyum.











Tuesday, April 12, 2011

All about him ?

Assalamualaikum & Hi




Petang - petang macam ni memang boring kn.
Em rasa macam nak tido jer
tapi no ! no ! no !
Japgi aku ade kelas so jangan gatal-gatal nak tido
kang tak pasal-pasal melingkup habis. Gggrrrrrrr !!
So what should I do?

Ehem jum ikut saia =)






Okey actually memang ni la aktiviti aku disaat kebosanan
menguasai diri. HEHEHE
Oppsss ! Tapi bukan setakat waktu-waktu bosan je
aku dengar lagu.
Sampaikan time tengah study pun aku boleh PALAM lubang
telinga aku ni dengan headphone yang besar gedabak tu
semata-mata nak dengar lagu.
Bukan apa nanti if aku buka lagu tu kuat-kuat kang menggangu
roomate aku pulak tengah study pulak kn.
 Ha tak ke NAYA  camtu.
See2 baik kan aku ? Bersifat kemanusiaan tahap maksima.




Okey stop ! Aku nak sambung dengar lagu =)




Mode bukan mood !

Assalamualaikum & Hi



Hati aku tengah berbunga-bunga sekarang =)
Bunga cinta, bunga rindu dan apa bagai la tapi 
yang pasti bukan bunga taik ayam or bunga yang sewaktu dengannye.
Kenapa ??
Mungkin namanye yang tak best tu 
atau mungkin atas sebab baunye yang kurang enak.
Jawapannye  =>
Entah aku pun tak pasti kenapa. LOL !



Are u okey ??

Aduh kenapa tetiba ada pulak gambar si garfield ni kan.
Sebenarnye gambar ni takde kaitan pun dengan entry kali ni.
Aku just nak pastikan korang okey je dengan jawapan aku yang entah 
apa-apa la kan HEHEHE.
Okey sambung , 
actually aku tengah bahagia sekarang ni
tu la  pasal hati aku ni berbunga riang bagai .
OH tapi jangan salah faham okey !
Baik korang stop dari fikir benda yang apa-apa entah.
Ini bukan sebab aku dapat hadiah sebesar kereta
or dapat BOYPREND baru (tu sama la tak akan berlaku ),
tapi sebab aku dapat call dari mummy-mummy ku cayang pagi tadi.



Mak : Kenapa ni Putih ?(panggilan manja aku okey : P )
Aku : Kak nak balik boleh tak ? And bla bla bla ..mcm2
alasan yang aku bagi.HEHE
Mak : Okey balik je la, sekarang pun kalau hari minggu
ramai kat rumah. Abang2 suma selalu balik.
Aku : Wah bestnye tapi kalau kak balik mak duk uma ea
masak untuk kak, rindu.
Mak : Ala tak boleh la tapi kan akak2 (akk ipar ) ada, dia
boleh masakkan.


Hm sedikit kecewa la dengar jawapan tu.
Tapi takpe, fine !Aku pun dah biasa lagipun aku tahu mak kesayangan
aku tu memang jenis yang kuat keje.
Sebab tu la nak mak aku je yang masakkan untuk aku,
rasa macam dah lama tak rasa masakan mak.
Okey lupakan semua tu sebab aku dah rasa macam
nak nangis kalau cerita pasal ni lama-lama.
Yang penting sekarang, 
mak pun dah izinkan aku balik rumah.YAHOO !
HAA thats why la hati aku berbunga-bunga,
dapat balik rumah =)
Oppss ! Lupa nak bagitau korang hal sebenar.
Ala mak aku tu bukannye kejam sangat sampai tak bagi
anak sendiri balik tapi dia cuma risau takut aku letih nanti.
Em mana taknye nak balik pun cuti hujung minggu je
 dah la jauh, 5-6 jam jugak la nak sampai rumah.
Tapi takpe mak jangan risau eh, anak mak ni kuat tau.
HEHEHE







Sunday, April 10, 2011

Buah hati baru

Assalamualaikum & Hi =)



Rasa macam nak update laju - laju je sekarang ni sebab banyak
sangatlah la keje. (HUH)
Bila dah bau - bau final ni 
assignment pun mula la nak dekat.
Yang ada ni pun dah belungguk-lungguk tahap OMjay dah
itu pun ada lagi lecture yang nak bagi LAB.
OH no ! Memang boleh biul otak aku.

Tapi nak jugak update sebab rasa tak puas hati
and atas rasa KETERUJAAN aku dengan gajet ni.
Latest gadget okey =)
Rasa teringin aku pun hampir pada tahap gila bila aku tengok
handphone ni.
( Macam dah hiperbola sangat je =D )
Before ni kan aku tak la suka sangat dengan MOTOROLA ni.
Sebab funtion dia yang tak berapa menarik kot 
so aku pun cop dkt mind aku MOTOROLA memang tak best !
Maaf yer aku pun tak tahu kenapa perasaan macam ni perlu ada dalam diri aku.


Okey stop !! 
Itu dulu je, lama punye cite.
Sekarang dah lain bila Motorola mengumumkan untuk melancarkan
smartphone android terbaru dorg  with code name,
Motorola Targa.

Motorola Targa  # Google picture #


Motorola Targa Smartphone Features


Powered by an NVIDIA Tegra processor
13 megapixel rear camera with resolution of 4000 x 3000 pixels
4.3-inch capacitive touchscreen display with resolution of 540 x 960 pixels
Includes accelerometer, Proximity and light sensors
Supports multitouch input method
Offers Bluetooth, and WiFi connectivity
Runs on Android operating system
Supports Verizon 4G LTE network
Supports HTML, HTML5, XHTML, & Flash browser
GPS with A-GPS support
Micro USB 2.0 port & HDMI port


Hmm kena la tunggu dua bulan lagi sebab Motorola
Targa Smartphone will be launched on June 2011. ' (
Harap-harap dapat satu free sebab aku rasa aku macam dah iklankan je.
HEHEHE =)



Friday, April 8, 2011

Tuesday, April 5, 2011

Community service ke PCB

Hi & Assalamualaikum


Pertengahan bulan lepas aku ada la pegi buat community service dekat Pantai Cahaya Bulan (PCB), Kelantan.
(membersihkan kawasan pantai)
 EH tapi takde la aku sorg je yang pegi. Aduh ! 
Sebenarnye ni adalah antara salah satu daripada dua projek yang aku pilih, 
so memang aku kena join jugak la HUHU.

UIH !Da dekat sebulan baru nak kaci entry kt sini?
Takde la actually memang da lama nk update pasal ni tapi tak sempat je
lagipun lambat betul nak dapat gambar2 dari POTOGRAPHER kite tu. =)


Ini la antara aktiviti ktorg -bersihkan kwsan pantai. Ha rajin2kan ABG2 tu buat keje


EH apa la yg aku dk bising2 kt belakang tuh.HUHU


Memang best bila suma keje da siap. jum lompat ! -___-





BBQ time ! Ehem2 akak yg kt belakng tu. tak kn dengar lagu je kot?


Hm pape pun aktiviti macam ni memang best sangat la !
Tak terasa pn penatnye.
Mana tak nye, semua aktiviti kt tepi pantai je. ENJOY
Rasa macam taknak tinggal je Operasi Khidmat Masyarakat (OPKIM)
tapi apa kn daya, ni pun dah modul terakhir aku.
Yang penting aku dengar2 sem depan OPKIM ni akan
buat community service dekat Sabah or Sarawak pulak..
Wah bestnye !!