Friday, August 5, 2011

Salam 5 Ramadhan (=

Assalamualaikum & Hi


Wah lama jugak encik blogie aku ni tak ber'UPDATE'
rasa macam dah beranak pinak dah kan ?
*macam over semacam je minah ni.
OK sebenarnye apa yang aku nak sampaikan, 
yang aku ni memang dah lama tak update blog ni. Bukan setakat tak update but
memang tak sempat jenguk langsung !
(bajet sibuk macam artis je, HUH)

Back kepada topic asal SALAM 5 RAMADHAN,
 eh korang tak rasa cepat ke tuptap tuptap dah masuk ramadhan yang ke-5.
Kang pejam celik pejam celik lak, eh dah 29 ramadhan la esok nak raya dah rupanye.
Bila dah ramadhan ni memang tak lari lagi dari iftar, 
datang je ramadhan datang lah iftar tuh.
Dah macam isi dan kuku =)

Sebut tentang iftar ni korang tahu tak apa maksudnye ?
Iftar bermaksud makanan yang dimakan sebelum kita makan makanan berat. 
Biasanye makanan ini dimakan untuk mengalas perut saje kemudian bersolat
MAGHRIB berjemaah kemudian baru sambung makan.
Bukankah kita disunatkan untuk segera berbuka, right ?
(maaf if ada tersalah dlm t'jemahan mksd iftar ni?

First ramadhan hari tu di surau K.A.M.I. aku dapat merasai nikmat iftar.
(Surau Raudhatul Hikmah, UniKL BMI)
Selepas masuk je waktu berbuka ktorang just berbuka dengan buah KURMA,
then solat MAGHRIB berjemaah kemudian baru ktorang jamah nasi.
Yang bestnye ktorg makan ramai-ramai dalam talam, around 4-5 person for each tray.
Cuba korang bayangkanlah makan ramai-ramai dalam satu talam 
*tanpa sebijik pun pinggan okey !
memang berebut-rebut jadinye but alhamdulillah makan sikit pun dah kenyang.
Tu la namanye berkat dan nikmat-NYA.
Ada seorang sahabat aku cakap berkat ada ditengah.
Kebiasaannye apabila iftar orang menjamah dibahagian tepi dahulu,
tanpa disedari secara tidak sedar keberkatan diperolehi.


#google picture

#google picture
#google picture







note : kenapa semua google picture je yang aku letak ?maaf actually time iftar haritu
         sekeping gambar pun takde yang aku ambik.

2 comments: